Doen wat niemand doet: een documentaire over 't Vlot van Leo De Bock voor Kerknet

‘Doen wat niemand doet’  is in deze moeilijke tijden een hartverwarmend verhaal over mededogen met de te talrijke mensen die vaak door de samenleving zijn uitgespuwd. ‘t Vlot oordeelt niet, het gaat mee op weg. ‘t Vlot ontdekt dat het vooral deze mensen zelf zijn die met vallen en opstaan en met een ontembare kracht 'doen wat niemand doet'. Een documentaire van Leo De Bock.

 

Wil je ons steunen ? 

Onze werking is niet gesubsidieerd en is enkel mogelijk door vele privégiften. 
U kan financieel steunen via BE36736044369581 van OLV vzw Afdeling Vlot met vermelding 'gift'. Een fiscaal aftrekbare gift kan ook op BE80776590233377 van Caritas Hulpbetoon vzw met vermelding 'Project  't Vlot 8394'.

Bent iemand die vaak digitale aankopen doet ? via https://www.trooper.be/tvlot kan een procent van het geld dat u aan uw aankoop besteed kosteloos naar 't Vlot gaan. 

Meer info over 't Vlot ?

't Vlot
Elke dinsdag- en donderdagnamiddag van 14h00 tot 16h00 openen we onze deuren. ‘t Vlot is ontstaan in 2003 vanuit de vraag van druggebruikers naar een vorm van straatpastoraat.
Sindsdien is 't Vlot gehuisvest boven de kapel van de Heilig Hartkerk in de Lange Beeldekensstraat 20 in Antwerpen. 
Sinds maart 2020 is, omwille van COVOD-19, de te kleine huiskamer vervangen door het aanpalende kerkgebouw. 
‘t Vlot richt zich tot straatbewoners of mensen die een groot deel van de dag op straat doorbrengen: Mensen met of zonder verslaving. Mensen met of zonder psychische moeilijkheden. Mensen met of zonder papieren. Mensen met of zonder een dak boven hun hoofd. Mensen met of zonder een inkomen. Mensen. Of zoals ze in ‘t Vlot genoemd worden: ‘onze gasten.’ Mensen worden in een rustige sfeer onthaald met koffie, thee, soep, brood… en vooral een luisterend oor. Ze kunnen er even uitrusten of uitblazen,…op adem en op verhaal komen.

 Jambo 
Jambo is een ontmoetingsplek voor mensen in en rond Linkeroever. Onze focus ligt op mensen die op woonst geraakten en een netwerk zoeken.
Elke maandag is jambo open tussen 14.00 uur en 16.00 uur. 
Sinds COVID-19 kan deze ontmoeitng helaas niet doorgaan. Er wordt voortdurend creatief gezocht naar andere manieren om elkaar niet los te laten. 

  't Vlot en Jambo treden ook naar buiten. 
Jaarlijks wordt een driedaagse georganiseerd in de adbij van Averbode. 
Helaas overlijden er een 30-tal mensen per jaar uit de groep van de straatbewoners, van wie er heel wat een begrafenis- of herdenkingsplechtigheid krijgen in de gemeenschap van 't Vlot. 
Met 'Remember Us' hebben 't Vlot en Jambo een nieuwe traditie in gang gezet om jaarlijks de doden van de straat te herdenken. 
't Vlot en Jambo maken deel uit van het Straatoverleg Antwerpen en nemen een signaalfunctie op naar beleidsinstanties ten gunste van de waardigheid en de levenskwaliteit van de straatbewoners

Op zoek naar vrijwilligerswerk ? 

Woon je in Antwerpen stad of omgeving ? Kan je je vrij maken op maandag- of dinsdag- of donderdagnamiddag ? Wil je je oefenen in presentiewerk ? Heb je een groot luisterend oor zonder oordeel ? Neem dan contact op met Niek Everts voor een kennismakingsgesprek op 0486841815 of tvlot.niek@gmail.com 

Al surfend ontdek je nog veel meer over deze werking: 

https://caritasvlaanderen.be/nl/t-vlot 

In 2017 maakte Kerknet een videoreportage waarin je uitgebreid kennis kan maken met de werking van 't Vlot. https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/video/herbeleef-onze-web-serie-over-antwerpse-heilig-hartparochie 

Eind 2016 werd een mooi filmpje gemaakt over Jambo 
http://www.sint-anna-ten-drieen.be/SA_Frame_Detail43_Jambo.html 

Meer verhalen uit het dagelijks leven in 't Vlot en Jambo lees je ook elders: https://www.facebook.com/tvlotantwerpen/
https://www.facebook.com/jambolinkeroever/
https://www.kerknet.be/parochie-heilig-hart-van-jezus-antwerpen/informatie/de-huiskamer-van-t-vlot https://sociaal.net/interview/straatpastor-geloof-engagement/

Reacties

Veel dank aan documentairemaker Leo De Bock om een aantal gevoelige thema's zo genuanceerd, treffend en mooi in beeld te brengen. Een uitnodiging tot dialoog met velen. Een boost voor onze werking !
walbert zei…
Fantastisch in al zijn eenvoud. Kerkwerk naar het hart in 'dienstbaarheid'

Populaire posts van deze blog

Baby Angel