Ademruimte







31 maart is al vele jaren een lastige datum in het Antwerps daklozenwereldje. Corona stak dit jaar een stokje voor de sluiting van de extra winternachtopvang op deze dag. Voor buitenslapers die nu langer binnen mogen slapen betekent dat extra ademruimte. Klinkt vreemd in tijden van het virus dat elk van ons de adem dreigt te benemen.

Sinds de lockdown kunnen we de knusse huiskamer van 't Vlot niet open stellen. 
Gelukkig mogen we als alternatief de grote Heilig Hartkerk open zetten. Extra ruimte. en ruimte die elke bezoeker in een sfeer van sacraliteit brengt. 
Gelovig of ongelovig, hoopvol of wanhopig gestemd,...het gebouw omarmt en geeft plaats aan mensen onderweg. 

Er klinkt het verhaal van de dakloze man die in een put gevallen was en de ex-dakloze die hem eruit haalde. Van de dakloze man die in de nachtopvang slaapt en zich grote zorgen maakt over de erg verkleumde parkeergarageslaper. Van de man zonder wettig verblijf wiens informele circuit weggevallen is en die zich meer dan ooit zorgen maakt over de toekomst. Er worden vers gebakken koekjes gebracht. En doosjes met porties pasta. En een meer dan bemoedigende brief voor iedereen van een vrijwilligster die in haar kot moet blijven. Er is een man die alle kaarsen die hij in de kerk kan vinden wil aansteken. Het lijkt wel een smeekbede om iedereen, maar dan ook iedereen in het licht te zetten. Een aangrijpende open kerk. 

Even wat ademruimte in een wereld die velen de adem ontneemt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Doen wat niemand doet: een documentaire over 't Vlot van Leo De Bock voor Kerknet

Baby Angel